healthy-food-2021-08-29-23-38-03-utc

Kaynakların israf edilmesi ve kontrolsüz bir şekilde doğanın kirletilmesi yaşadığımız dünyanın en büyük sorunu. Kaynaklar bu hızla israf edilmeye devam ederse korkarım yakın bir gelecekte insanoğlu tahmin edemeyeceği kadar büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak.

Neyse ki bu durum hakkında bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Gerek devletler gerek uluslararası kuruluşlar gerekse yerel sivil topluk kuruluşları sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda çalışmalar yapıyorlar.

İklim değişikliği çalışmaları bu gayretlerin başında geliyor. Greenpeace başta olmak benzeri büyük teşkilatlanmalar gerek denizlerin gerekse diğer kaynakların kirletilmesi noktasında çok büyük çalışmalar yapıyorlar.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi kuruluşlar da başta iklim değişikliği olmak üzere tüm dünya ülkelerini bağlayıcı çalışmalara imza atıyorlar. Kyoto Anlaşması, Paris İklim Anlaşması bunların başında geliyor.

Hükümetler de bu konuda yeni yasalar çıkarmak, yeni kurumlar kurmak suretiyle bu büyük mücadelede yerlerini almış durumdalar.

Sivil toplum kuruluşları ise sıfır atık ve geri dönüşüm konularında faaliyetlerde bulunmaya çalışıyorlar. Çevre temizliği, plastik atıkların toplanması, kâğıt atıklarının değerlendirilmesi çalışmaları bunların başında geliyor.

Sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık kazandırmanın ilk ve en önemli ayağını ise ekmek israfı ile mücadele oluşturmaktadır. Ekmeklerin israfı konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmadan sıfır atık ve geri dönüşüm konusu ile mücadele etmek oldukça zordur.

Çünkü ekmek insanoğlunun temel ihtiyaç maddelerindendir ve tüm insanlık için çok önemlidir. İnsanlığın var olması kadar eski olan ekmek hemen hemen tüm toplumlarda kutsal olarak da kabul edilmektedir. Sofralarımızın olmazsa olmazı haline gelen ekmeğe saygısızlık yapan diğer her şeye saygısızlık yapar. Ekmeği israf eden her şeyi israf eder. Ekmeği çöpe atan her şeyi çöpe atar. Ekmeği değerlendirmek için çaba göstermeyen diğer materyalleri geri dönüştürmek için hiç gayret göstermez.

Ekmekle sıfır atık ve geri dönüşüm bilincini kazanmış olan birey diğer alanlarda da hassas olur. Ekmeğe saygı gösteren her şeye saygı gösterir. Ekmeği çöpe atmayan başka şeyleri de çöpe atmaz.  Ekmeği değerlendiren diğer tüm materyallari de değerlendirir.

Bu açıdan ekmek israfı hakkında oluşturulacak bilinç ve farkındalık çok önemlidir. Bu bağlamda özellikle ilk öğretim okullarında ekmek israfı hakkında çalışmalar yapılması oldukça önemlidir.

Sıfır Atık ve Farkındalık Derneği (SAGEF) olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu konuda çalışmalar yapmasını bekliyoruz. Bu alanda yapılacak çalışmalara destek vermeye her zaman hazırız.

Ekrem ALTINTEPE

SAGEF Başkanı 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir